duminică, 11 octombrie 2015

Sfânta Parascheva, doctorii, şi Iaşii.

Anual, zeci de mii de români(şi nu numai), credincioşi(şi nu numai), se-nghesuie la racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva, în preajma zilei de 14 octombrie, pentru a se ruga de sănătatea, liniştea şi bunăstarea lor(şi nu numai), în dulcele târg al Ieşilor. Cuvioasa Parascheva este percepută în popor ca fiind milostivă şi având un suflet mare şi bun. Astfel ea este considerată ca un mediator între popor şi Dumnezeu, rugăciunile ei ocrotindu-i pe oameni de nenorociri ale naturii, afecţiuni medicale...
"Radioşanţul" abundă în numeroase "poveşti" ale multor persoane cu probleme medicale grave, care nu au mai avut nici o speranţă de la medici, şi s-au înfăţişat la racla cu pricina ca să se roage pentru miracole.
Şi tot conform vorbelor "din gură-n gură", rugile le-au fost ascultate. Astfel simple prezenţe fizice sau atingeri ale raclei cu un obiect al aparţinătorului, au făcut ca :
1. Leziunile pulmonare ale unui bărbat să se vindece miraculos înainte de operaţie(mediator fiind mama sa).
2. Un prunc de 3 ani rămas fără grai, adus în faţa raclei să exclame "Aici este Doamne-Doamne !"
3. Un bărbat cu faţa plină de bube să fie vindecat de la distanţă cu o batistă curată atinsă de raclă.
4. Un preot care a început să orbească... urmând "tratamentul" nu a mai orbit, din contra s-a apucat şi mai abitir de rugăciuni. 5. Un cuplu tânăr se străduia de multă vreme să facă un copil ... 6. O familie nu avea înţelegere în casă...

De reţinut că toate acestea, după ce medicii s-au dovedit neputincioşi.
Este adevărat că nu am auzit din nici o sursă  că vreun milionar în euro ar fi trecut pe la raclă. Şi chiar dacă s-a întâmplat, cred că respectivul(milionarul) a fost "rugat" să nu mai spună şi altora pentru a nu fi acuzat de concurenţă neloială !
Orice formă de organizare este favorabilă organizatorului. De aceea cred că pelerinajul anual la racla de la Iaşi se întâmplă datorită eludării unor realităţi. Veridicitatea "întâmplărilor" de mai sus, în care protagoniştii : Sf.Parascheva vs. credincioşii, poate fi pusă la îndoială. Aceasta deoarece nici un "fapt" descris mai sus, şi petrecut în ultimii 50 de ani, nu poate fi probat.
Dacă voi fi pus la stâlpul infamiei în urma celor scrise mai sus, propun :
Înfiinţarea unei comisii formată dintr-un sobor de preoţi, la nivel naţional, care să transporte racla în fiecare judeţ din ţară, după o programare judicioasă. Astfel s-ar asigura trecerea pe la raclă a fiecărui potenţial "pacient" român fără să se deplaseze la Iaşi. Totodată se va îmbunătăţi starea sănătăţii populaţiei deoarece medicii români vor putea rămâne în străinătate, nemaiavând ce face în ţară. 

Niciun comentariu: