marți, 10 iunie 2014

Ce este ţiganii şi ce vrea ei !

Locul lor de origine ar fi sudul Egiptului incluzând regiunile vecine, Nubia şi Etiopia. Limba ţiganilor este îndeaproape înrudită cu limbi indiene vii, ca hindi, mahrati... Antropologia a confirmat datorită lui E. Pittard, teza originii lor indiene. În India aparţineau umilei categorii "paria". Aceştia manifestă aceleaşi înclinaţii şi preferinţe ca ţiganii de astăzi pentru muzică, dans şi prelucrarea metalelor.
Din motive neprecizate au migrat în zona orientală a Mediteranei, aproximativ 12.000 de ţigani muzicanţi din India(conform unor texte provenite din Iran sec.IX ). Textele îi prezintă ca având o reputaţie de pricepuţi muzicanţi, de nomazi prin vocaţie, de tâlhari şi păstori. Înaintarea turcilor îi alungă prin diferite insule greceşti(Cipru, Rodhos...). Când tătarii învinşi au devenit sclavi, ţiganii au ajuns şi ei în aceeaşi situaţie. Din zona balcanică, unde erau cei mai numeroşi, ţiganii s-au extins spre Apus. Ţiganii se prezentau la autorităţile locale spunând că porniseră din Egipt, că erau urmaşi ai unor păgâni convertiţi la creştinism, şi că drept penitenţă pentru păcatele săvârşite li s-a impus să facă un pelerinaj de şapte ani. Pelerinajele aveau un caracter sacru, pelerinii erau întâmpinaţi în Evul Mediu şi trataţi cu respect, ajutaţi de autorităţi şi de orice bun creştin, fapt de care ţiganii ştiau profita din plin.
Ţiganii îşi revendicau privilegii de "pelerini" protejaţi de Sf.Scaun. În unele locuri erau bine primiţi, în altele alungaţi, chiar în mod violent. În secolele XV şi XVI, ţiganii au străbătut toate ţările Europei, ca pelerini şi protejaţi de autorităţi. "Pelerinajul" lor era bineînţeles pur imaginar, pretext pentru a se putea deplasa liber, a obţine facilităţi, subsidii felurite; în rest practicând ghicitul în palmă, furtul şi cerşetoria. Adeseori dotaţi cu un simţ al speculaţiilor negustoreşti, învăţau cu uşurinţă limbi străine şi aveau gustul iremediabil pentru furt. În relaţiile cu străinii sunt foarte prudenţi, nu spun niciodată adevărul... mint mereu... Furtul e singura şi adevărata proprietate a ţiganului. El pune atâta iscusinţă şi inteligenţă în a fura, încât face din furt o adevărată artă. Unde nu poate fura, cerşeşte. În secolul XIX, cel mai frecvent tip de furt era furtul de găini. În Anglia, au fost spânzuraţi un mare număr de ţigani pentru furt, contrabandă, înşelătorie, falsificare de bani. În toate ţările occidentale măsurile de expulzare au fost continui timp de patru secole.
Cervantes:"Pare-se că ţiganii n-au venit pe lume decât ca să fie hoţi, se nasc din părinţi hoţi, cresc cu copii hoţi, învaţă carte de hoţi şi până la urmă ajung hoţi; iar pofta de a fura şi furatul sunt la ei ca nişte însuşiri care nu li se smulg decât odată cu moartea"- nuvela "Ţigăncuşa".
Senatul Veneţiei:"Cetăţeanul care va preda justiţiei un ţigan, viu sau mort, va primi drept răsplată 10 ducaţi... Ţiganii care vor fi găsiţi pe teritoriul Republicii după această dată - continuă decretul - vor putea fi ucişi, fără ca ucigaşul să poată fi pedepsit"
Atsigani - sectă eretică venită în Grecia din Asia Mică, ai cărei
                 adepţi erau renumiţi ca vrăjitori, ghicitori, pungaşi
                 şi otrăvitori de animale.
Din apelativul "egipteni" au derivat formele:
- "evghite" pentru Albania.
- "gitanos" pentru Spania.
- "egyptiens" pentru Franţa sec.XV-XVII.
- "egypcios" pentru Portugalia.
- "bohemiens" pentru Franţa modernă(Sigismund al Boemiei
                         le-a acordat ţiganilor o scrisoare de protecţie).
Ţiganii îşi zic "romi" cuvânt de origine indiană care înseamnă "om liber". Alte apelative :
- "dom" - Siria.
- "tătari negri"- Suedia, Finlanda.
- "heiden"(păgân) - Germania, Olanda.
- "filisteni" - Polonia.                         

2 comentarii:

Unknown spunea...

Da! aprob , foarte interesant si va multumesc pentru publicare acestui articol! Multi oameni "batjocoresc" pa alti prin simplul fapt de a i face "Tigani" , habar nu avand de originile lor si ce sunt defapt! Artisti si buni negustori!
Pai ca sunt si hoti si mint , e o arta si asta; sunt arme ale supravietuirii ! O zi buna va doresc!

Anonim spunea...

Interesant ! Poate ca au in structura viciul , dar nici societatea nu a avut timp , chef si bani , pentru a incerca integrarea tiganilor si exploatarea calitatilor lor . Cunosc destule persoane de etnie roma , care sunt oameni de toata isprava , harnici , cinstiti .